Adembenemende roadtrip over de Dempster Highway in Canada

Adembenemende roadtrip over de Dempster Highway in Canada

De Dempster Highway in Canada is een iconische route die door velen beschouwd wordt als een van de meest adembenemende roadtrips ter wereld. Deze prachtige route strekt zich uit over 740 kilometer door de ongerepte wildernis van Yukon en Northwest Territories en biedt reizigers een onvergetelijke ervaring vol avontuur en schoonheid.

Planning en voorbereiding

Voordat je aan deze onvergetelijke roadtrip begint, is het belangrijk om enkele zaken goed te plannen en voor te bereiden. Allereerst is het belangrijk om de beste reistijd te kiezen, aangezien de Dempster Highway alleen in de zomermaanden open is vanwege de extreme weersomstandigheden in de winter. Ook is het van belang om een budget op te stellen en rekening te houden met kosten zoals brandstof, accommodatie en eten. Daarnaast is het verstandig om een gedetailleerde routeplanning te maken om ervoor te zorgen dat je alle hoogtepunten langs de route kunt bezoeken.

Een ander belangrijk aspect van de voorbereiding is het kiezen van het juiste voertuig. Voor deze route is een 4×4 voertuig met goede banden en voldoende bodemvrijheid aan te raden. Als je geen eigen voertuig hebt, kun je ook een auto huren. Zorg er in dat geval voor dat je een betrouwbare en stevige huurauto kiest die geschikt is voor de onverharde wegen. Vergeet ook niet om essentiële zaken mee te nemen, zoals een wegenkaart, EHBO-kit, reservebanden en voldoende water en voedsel voor noodgevallen.

Hoogtepunten van het reisschema

De Dempster Highway zit vol met prachtige bezienswaardigheden en stops die je reis onvergetelijk zullen maken. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Tombstone Territorial Park, een gebied met spectaculaire berglandschappen en de iconische Tombstone Mountains. Ook kun je een stop maken bij het Ogilvie and Richardson gebergte, waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten en de kans hebt om wilde dieren te spotten. Andere hoogtepunten langs de route zijn Eagle Plains, waar je kunt tanken en overnachten, en het eindpunt van de route, Inuvik, een afgelegen stadje met een unieke cultuur en geschiedenis.

 1. Tombstone Territorial Park – een prachtig natuurgebied met spectaculaire berglandschappen en de iconische Tombstone Mountains.
 2. Ogilvie and Richardson gebergte – adembenemende uitzichten en de kans om wilde dieren te spotten.
 3. Eagle Plains – een essentiële stop voor brandstof en accommodatie.
 4. Inuvik – het eindpunt van de route en een unieke stad met een rijke geschiedenis en cultuur.
 5. Arctic Circle – een van de weinige plaatsen ter wereld waar je de poolcirkel kunt oversteken.

Naast deze iconische stops langs de route, zijn er ook tal van aanbevelingen voor omwegen en attracties die de reis nog meer zullen verrijken. Zo kun je bijvoorbeeld een zijtrip maken naar de Gwich’in First Nations gemeenschap in Tsiigehtchic, waar je meer te weten kunt komen over de traditionele levenswijze van de inheemse bevolking. Ook kun je een bezoek brengen aan het Herschel Island Territorial Park, een afgelegen eiland met een rijke geschiedenis en een prachtige natuur.

Accommodatie en kamperen

Langs de route zijn er verschillende mogelijkheden voor accommodatie en kamperen. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten op campings in Tombstone Territorial Park en Eagle Plains, of kiezen voor meer avontuurlijke overnachtingen zoals wildkamperen. Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring, zijn er ook mogelijkheden om te overnachten in een traditionele tipi of een afgelegen blokhut. Zorg er wel voor dat je alle benodigde uitrusting meeneemt als je gaat kamperen, zoals een goede tent, warme slaapzak en voldoende proviand.

Enkele aanbevelingen voor verschillende budgetten en voorkeuren zijn:

 • Tombstone Campground – een prachtige camping in Tombstone Territorial Park met geweldige faciliteiten en een geweldig uitzicht.
 • Eagle Plains Hotel – een comfortabel hotel met alle nodige voorzieningen op de enige tankstop langs de route.
 • Wildkamperen – voor de avontuurlijke reizigers die willen genieten van de ongerepte natuur.
 • Tipi Village – een unieke ervaring om te overnachten in een traditionele tipi en meer te leren over de cultuur van de inheemse bevolking.
 • Herschel Island Territorial Park – een afgelegen eiland met kampeermogelijkheden en een prachtig uitzicht op de Noordelijke IJszee.

Eten en dineren

Onderweg zul je ook tal van culinaire avonturen beleven. Van lokale eetgelegenheden tot gerechten die je zeker moet proberen, er is voor elk wat wils. Zo kun je bijvoorbeeld genieten van een heerlijke maaltijd in het restaurant van Eagle Plains Hotel, waar ze een scala aan gerechten serveren, waaronder vers gevangen vis uit de nabijgelegen rivier. Ook kun je verse bessen plukken langs de route en deze gebruiken voor een heerlijke maaltijd op de camping. Vergeet niet om ook de lokale specialiteit te proberen, de ‘bannock’, een traditioneel platbrood dat vaak wordt geserveerd met jam.

 1. Verse vis uit de nabijgelegen rivier – geniet van een heerlijke maaltijd met verse vis in het restaurant van Eagle Plains Hotel.
 2. Bessen plukken – ga op zoek naar verse bessen langs de route en gebruik ze voor een smakelijke maaltijd op de camping.
 3. Bannock – probeer de lokale specialiteit, een traditioneel platbrood dat vaak wordt geserveerd met jam.
 4. Arctic Char – een heerlijke vissoort die vaak wordt gevangen in de meren langs de route.
 5. Wilde bessen jam – geniet van de zoete smaak van jam gemaakt van wilde bessen die je onderweg hebt geplukt.

Culturele ervaringen

De Dempster Highway biedt niet alleen prachtige natuur, maar ook kansen om meer te leren over de cultuur van de regio. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan het jaarlijkse Dempster Highway Solstice Festival, een viering van de zomerzonnewende met traditionele dans, muziek en eten. Ook kun je een bezoek brengen aan de lokale markten in de steden langs de route, waar je lokale ambachten en producten kunt kopen en in contact kunt komen met de bewoners.

Uitdagingen

Zoals bij elke roadtrip, kunnen er ook uitdagingen zijn tijdens het reizen over de Dempster Highway. De onverharde wegen kunnen soms moeilijk begaanbaar zijn en het weer kan onvoorspelbaar zijn. Het is daarom belangrijk om voorbereid te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de afgelegen ligging van de route en ervoor te zorgen dat je voldoende brandstof en proviand meeneemt.

Enkele praktische tips

Om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn hier enkele praktische tips:

 • Gebruik een navigatie-app zoals Maps.me om de route te volgen en interessante plekken te ontdekken.
 • Zorg voor voldoende brandstof en proviand, aangezien er lange stukken zonder tankstations zijn.
 • Neem een goede camera mee om de prachtige uitzichten en wilde dieren onderweg vast te leggen.
 • Draag altijd warme kleding en regenkleding, aangezien het weer onvoorspelbaar kan zijn.
 • Vergeet niet om te genieten van de rust en stilte van de ongerepte natuur.

Paklijst

Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen. Hier is een gedetailleerde paklijst met essentiële items voor de Dempster Highway:

 • EHBO-kit
 • Wegenkaart
 • Reservebanden
 • Brandstof en jerrycan
 • Voldoende water en proviand
 • Tent en slaapzak
 • Warm en regenbestendig kleding
 • Camera en oplader
 • Toiletartikelen

Navigatie en veiligheid

Hoewel de Dempster Highway een prachtige route is, kan het ook uitdagend zijn om te navigeren en veilig te blijven. Zorg ervoor dat je een goede kaart of navigatie-app gebruikt en wees voorbereid op onverharde en soms ruige wegen. Ook is het verstandig om voorzichtig te rijden en voldoende afstand te houden van andere voertuigen, aangezien de weg soms smal en bochtig kan zijn. Vergeet niet om ook rekening te houden met het weer en eventuele waarschuwingen of advies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Kortom, de Dempster Highway is een onvergetelijke roadtrip die je meeneemt door de prachtige en ruige wildernis van Canada. Met de juiste planning, voorbereiding en een avontuurlijke geest, zul je genieten van adembenemende uitzichten, unieke culturele ervaringen en onvergetelijke avonturen. Durf de uitdaging aan te gaan en ontdek de schoonheid van deze iconische route in Canada.