Stedentrip naar Valencia: ontdek de charme van deze stad!

Stedentrip naar Valencia: ontdek de charme van deze stad!

Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, is een bruisende en levendige bestemming die een perfecte mix biedt van cultuur, geschiedenis, strand en lekker eten. Of je nu geïnteresseerd bent in het verkennen van de oude stad, ontspannen op het strand of genieten van de lokale gastronomie, Valencia heeft voor ieder wat wils. In deze uitgebreide gids vind je alles wat je nodig hebt om je stedentrip naar Valencia te plannen en optimaal te benutten.

Je reis plannen

Het kiezen van de beste tijd om Valencia te bezoeken kan lastig zijn, maar over het algemeen is de lente (maart-mei) en de herfst (september-november) de beste periode. Het weer is aangenaam en er zijn vaak leuke evenementen, zoals het Las Fallas festival in maart. Houd er ook rekening mee dat de zomermaanden erg warm kunnen zijn en dat veel locals dan op vakantie zijn, waardoor sommige restaurants en attracties gesloten kunnen zijn.

Vanuit Vlaanderen zijn er verschillende reisarrangementen beschikbaar om naar Valencia te reizen. Je kan het beste een vlucht boeken naar Valencia Airport. Ook de trein is een goede optie.

Accommodatie

Valencia biedt een breed scala aan accommodaties, van budget hostels tot luxe hotels. Bij het kiezen van een accommodatie is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, voorzieningen en kosten. Een populaire en centrale wijk om te verblijven is Ciutat Vella, waar veel historische bezienswaardigheden te vinden zijn. Hieronder vind je 5 aanbevelingen voor verschillende budgetten en voorkeuren:

  1. Budget: Red Nest Hostel – gelegen in de oude stad, schone kamers en een gezellige sfeer.
  2. Middenklasse: Casual Valencia de las Artes – modern hotel nabij het Ciutat de les Arts i les Ciències complex.
  3. Gezinsvriendelijk: Hotel Malcom & Barret – ruime kamers en op loopafstand van het strand.
  4. Luxe: Hotel Primus Valencia – prachtig designhotel met een zwembad op het dak.
  5. Appartement: Valenciaflats Centro Ciudad – volledig ingerichte appartementen in het centrum van de stad.

Vervoer in de stad

Valencia heeft een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, bestaande uit bussen, trams en metro’s. Een enkele rit kost €1,50 en er zijn ook dagkaarten beschikbaar. Als je liever te voet de stad verkent, is dat ook goed mogelijk. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en het is een geweldige manier om de sfeer van de stad te ervaren. Als je actiever wilt zijn, kun je ook een fiets huren. Er zijn veel fietspaden en de stad is over het algemeen fietsvriendelijk. Tot slot zijn er ook enkele handige lokale apps, zoals Valencia Offline Map en Citymapper, die je kunnen helpen bij het navigeren door de stad.

Bezienswaardigheden

Valencia heeft een rijke geschiedenis en er is genoeg te zien en te doen voor iedereen. Hieronder vind je enkele van de meest populaire bezienswaardigheden in de stad:

Ciutat de les Arts i les Ciències: Dit futuristische complex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een wetenschapsmuseum, een oceanografisch park en een operagebouw. Het is een populaire plek voor zowel toeristen als locals.

Plaza de la Virgen: Dit prachtige plein is het hart van de oude stad en is omringd door historische gebouwen, zoals de kathedraal van Valencia en het Palau de la Generalitat.

Turía Park: Dit park, gelegen in de drooggelegde rivierbedding van de Turía, is een populaire plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Hier vind je ook de Stad van de Kunsten en Wetenschappen.

Lonja de la Seda: Deze gotische markthal, gebouwd in de 15e eeuw, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een prachtig voorbeeld van Valenciaanse architectuur.

Mercado Central: Deze overdekte markt is een must-visit voor foodies. Hier vind je een breed scala aan heerlijke lokale producten, zoals verse vis, groenten en fruit.

Verborgen juweeltjes

Naast de bekende bezienswaardigheden heeft Valencia ook enkele verborgen pareltjes die zeker een bezoek waard zijn:

El Carmen: Deze wijk in de oude stad is vol met smalle straatjes, graffiti en street art, en is een geweldige plek om te verkennen en een andere kant van Valencia te zien.

Jardines del Real: Dit prachtige park, ook wel bekend als de Jardines de Viveros, is een oase van rust in de drukke stad. Het is een geweldige plek voor een picknick of om gewoon te genieten van de prachtige tuinen.

La Albufera: Op ongeveer 10 kilometer van de stad ligt dit prachtige natuurpark met een groot zoetwatermeer. Hier kun je genieten van een boottochtje, een wandeling maken of lokale gerechten proeven in een van de restaurants aan het meer.

Plaza Redonda: Deze charmante en sfeervolle markt is gelegen in het hart van de oude stad en is een geweldige plek om souvenirs en lokale producten te kopen.

El Palmar: Dit pittoreske dorpje, gelegen aan de rand van La Albufera, is de perfecte plek om de lokale keuken te proeven en te genieten van een prachtig uitzicht op het meer.

Eten en drinken

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de Valenciaanse cultuur en er zijn talloze heerlijke gerechten en drankjes om te proeven. Hieronder vind je enkele aanraders:

Paella: Valencia is de geboorteplaats van de beroemde paella, dus het is een must om dit gerecht hier te proeven. Het beste kun je dit doen in een traditioneel restaurant, zoals La Pepica of Restaurante Levante, aan het strand.

Agua de Valencia: Deze cocktail, gemaakt van cava, sinaasappelsap, wodka en gin, is een populaire drank in Valencia en een geweldige manier om het nachtleven in te luiden.

Horchata: Dit verfrissende drankje, gemaakt van aardamandelen, suiker en water, is een lokale specialiteit en perfect op een warme zomerdag.

Tapas: In Valencia kun je op bijna elke straathoek heerlijke tapas vinden. Probeer eens een van de lokale specialiteiten, zoals esgarraet (geroosterde paprika met gezouten kabeljauw) of bunyols de bacalla (kabeljauwkroketjes).

Street food: Op de Mercado Central en op straat vind je talloze kraampjes waar je verschillende hapjes kunt proeven, zoals empanadas (gevulde deeghapjes) en churros (zoete gefrituurde deegstengels).

Cultuur

Valencia heeft een rijke geschiedenis en biedt vele culturele bezienswaardigheden die je niet mag missen:

Museo de Bellas Artes: Dit museum, gelegen in een prachtig 17e-eeuws paleis, is een van de beste musea voor schone kunsten in Spanje. Hier vind je werken van Spaanse kunstenaars zoals Goya, Velázquez en Murillo.

Oceanogràfic: Dit is het grootste aquarium van Europa en een geweldige plek om meer te leren over de onderwaterwereld. Hier kun je onder andere haaien, dolfijnen en pinguïns bewonderen.

Palau de la Música: Dit prachtige gebouw is de thuisbasis van het Valenciaanse symfonieorkest en biedt een gevarieerd programma van klassieke muziek, opera en ballet.

Las Fallas: Dit jaarlijkse festival, dat plaatsvindt in maart, is een van de grootste en meest kleurrijke evenementen in Spanje. Tijdens deze week worden er enorme papier-maché beelden verbrand en vinden er veel feesten en vuurwerkshows plaats.

Plaza del Ayuntamiento: Dit prachtige plein is een populaire ontmoetingsplaats en je vindt er ook het stadhuis en de postkantoor, beide prachtige voorbeelden van Valenciaanse architectuur.

Winkelen

Valencia is een geweldige bestemming voor winkelliefhebbers. Hieronder vind je enkele van de beste winkelstraten en markten:

Calle Colón: Deze lange straat is de belangrijkste winkelstraat van Valencia en hier vind je veel bekende internationale merken en warenhuizen.

Mercado de Colón: Dit prachtige gebouw, dat oorspronkelijk dienst deed als markthal, is nu omgetoverd tot een winkelcentrum met verschillende boetieks en restaurants.

Ruzafa Market: Deze overdekte markt is een geweldige plek om lokale producten te kopen en een kijkje te nemen in het dagelijkse leven van de Valencianen.

Calle de la Paz: Deze autovrije straat is een paradijs voor shoppers. Hier vind je veel leuke boetieks en kleine winkeltjes met unieke items.

Mercado Central: Deze eerder genoemde markt is niet alleen een plek om te eten, maar ook om verse producten te kopen. Hier vind je ook vele kraampjes met handgemaakte souvenirs en lokale ambachten.

Uitgaan

’s Avonds komt Valencia pas echt tot leven en er zijn veel leuke plekken om te genieten van een drankje of een dansje:

Café de las Horas: Dit prachtige café is gevestigd in een oud herenhuis en is een geweldige plek om te genieten van een cocktail in een unieke setting.

Radio City: Deze populaire bar is een geweldige plek om te genieten van live muziek en te dansen tot in de vroege uurtjes.

Marina Beach Club: Deze stijlvolle strandclub is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van een drankje met uitzicht op zee.

Matisse Club: Deze club is gelegen in een voormalig theater en biedt een gevarieerd programma van livemuziek, DJ’s en andere evenementen.

Negrito Cocktail Club: Deze intieme cocktailbar is een geweldige plek om te genieten van een heerlijke cocktail, gemaakt door ervaren mixologists.

Praktische tips

Om je stedentrip naar Valencia zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn hier enkele essentiële tips:

Veiligheid: Valencia is over het algemeen een veilige stad, maar zoals in elke grote stad moet je altijd alert zijn op je omgeving en waardevolle spullen goed in de gaten houden.

Valuta: Het is handig om wat contant geld bij je te hebben, maar creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

Vervoer: Zoals eerder vermeld, is Valencia goed te verkennen te voet of met het openbaar vervoer. Als je ervoor kiest om een auto te huren, houd er dan rekening mee dat parkeren