Stedentrip naar het prachtige Edinburgh: ontdek deze Schotse parel!

Stedentrip naar het prachtige Edinburgh: ontdek deze Schotse parel!

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, is een stad vol historie, cultuur en charme. Gelegen tussen heuvels en omringd door prachtige natuur, is het geen wonder dat deze stad elk jaar miljoenen toeristen trekt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, gastronomie of gewoon wilt genieten van de bruisende sfeer, Edinburgh heeft voor ieder wat wils. In deze uitgebreide gids ontdek je alle hoogtepunten van deze prachtige stad en krijg je handige tips voor een onvergetelijke stedentrip.

Je reis plannen

Voordat je op reis gaat naar Edinburgh, is het belangrijk om te bedenken wat de beste tijd is om te gaan. Edinburgh heeft een gematigd zeeklimaat, met milde temperaturen in de zomer en koude winters. De beste tijd om te gaan is tussen mei en september, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er veel festivals en evenementen plaatsvinden. Houd er echter rekening mee dat de zomermaanden ook de drukste en duurste periode zijn. Als je een strakker budget hebt, is het misschien beter om in het voor- of najaar te gaan.

Voor reizigers vanuit Vlaanderen zijn er verschillende opties om naar Edinburgh te reizen. Als je vliegt, kun je het beste een vlucht boeken naar Edinburgh Airport, dat op ongeveer 12 kilometer van het stadscentrum ligt. Als je ervoor kiest om met de trein te gaan, kun je een trein nemen vanuit Brussel naar Londen en vervolgens overstappen op de trein naar Edinburgh. Zorg ervoor dat je op tijd je visum aanvraagt (indien nodig) en overweeg ook een reisverzekering af te sluiten voor extra gemoedsrust tijdens je reis.

Accommodatie

Er zijn talloze accommodaties in Edinburgh, van luxe hotels tot gezellige bed & breakfasts en budgetvriendelijke hostels. Bij het kiezen van accommodatie is het belangrijk om rekening te houden met de locatie, kosten en voorzieningen. Het stadscentrum is een populaire plek om te verblijven, maar kan ook duurder zijn. Als je een beperkt budget hebt, kun je overwegen om in de buitenwijken te verblijven en het openbaar vervoer te gebruiken om naar het centrum te reizen. Hieronder volgen vijf aanbevelingen voor verschillende budgetten en voorkeuren:

  1. Luxe: The Balmoral Hotel – Dit vijfsterrenhotel ligt in het hart van de stad en biedt luxe kamers en uitstekende service.
  2. Middenklasse: Stay Central Hotel – Dit hotel ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden en heeft moderne kamers tegen een redelijke prijs.
  3. Budget: Castle Rock Hostel – Dit hostel is gevestigd in een historisch gebouw en biedt betaalbare bedden in slaapzalen of privékamers.
  4. Gezelligheid: The Witchery by the Castle – Dit unieke hotel is gevestigd in een 16e-eeuws gebouw en heeft prachtig ingerichte kamers.
  5. Gezinsvriendelijk: Premier Inn Edinburgh City Centre (Royal Mile) – Dit hotel biedt comfortabele familiekamers en ligt in het hart van de oude binnenstad.

Vervoer in de stad

Edinburgh is een compacte stad en de meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar. Als je echter op een meer ontspannen manier wilt verkennen, is er ook een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk met bussen en trams. Je kunt een dagkaart kopen of gebruikmaken van de Lothian Buses mobile app voor eenvoudige navigatie. Fietsen is ook een populaire manier om de stad te verkennen en er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in Edinburgh. Een andere handige app om te downloaden is de Edinburgh Bus Tracker, waarmee je realtime informatie over busroutes en aankomsttijden kunt krijgen.

Bezienswaardigheden

Er is zoveel te zien en te doen in Edinburgh dat het bijna onmogelijk is om alles in één reis te doen. Hieronder volgt een lijst van de top vijf bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je stedentrip:

  1. Edinburgh Castle: Dit iconische kasteel is het symbool van Edinburgh en een must-see voor elke bezoeker. Verken de geschiedenis van het kasteel en geniet van een prachtig uitzicht over de stad.
  2. The Royal Mile: Deze historische straat loopt van Edinburgh Castle tot het Palace of Holyroodhouse en is bezaaid met winkels, restaurants en pubs. Vergeet niet om te stoppen bij de St Giles’ Cathedral en de Camera Obscura and World of Illusions.
  3. Arthur’s Seat: Voor een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende heuvels, beklim je Arthur’s Seat. Deze uitgedoofde vulkaan is een populaire plek voor wandelaars en picknickers.
  4. National Museum of Scotland: Dit museum is een must-visit voor geschiedenisliefhebbers en heeft een indrukwekkende collectie van kunst, wetenschap, technologie en cultuur.
  5. The Real Mary King’s Close: Verken de ondergrondse straten van Edinburgh tijdens een rondleiding door The Real Mary King’s Close. Hier ontdek je het duistere verleden van de stad en hoor je verhalen over spookachtige gebeurtenissen.

Verborgen juweeltjes

Naast de bekende bezienswaardigheden heeft Edinburgh ook een aantal verborgen juweeltjes die zeker een bezoek waard zijn. Hier zijn een paar suggesties:

  • Dean Village: Deze pittoreske wijk ligt net buiten het stadscentrum en heeft prachtige architectuur en een rustige sfeer. Perfect voor een ontspannen wandeling.
  • The Writers’ Museum: Dit kleine museum is gewijd aan de beroemdste Schotse schrijvers, zoals Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson.
  • The Sheep Heid Inn: Dit historische pub-restaurant is de perfecte plek om te genieten van een Schotse maaltijd en een pint bier. Het heeft ook een eigen bowlingbaan, een van de oudste in het land.
  • The Botanic Cottage: Deze schattige cottage uit de 18e eeuw is nu een educatief centrum voor tuinbouw en een rustige plek om te genieten van de prachtige tuinen van Edinburgh.
  • The Water of Leith Walkway: Maak een wandeling langs deze rustige rivier en geniet van de mooie natuur en de verborgen plekjes langs de route.

Eten en drinken

Edinburgh staat bekend om zijn heerlijke eten en drinken, van traditionele Schotse gerechten tot internationale culinaire hoogstandjes. Hier zijn een paar suggesties voor gerechten die je zeker moet proberen en waar je ze kunt vinden:

  1. Haggis: Dit Schotse gerecht van schapenmaag gevuld met gehakt, havermout en kruiden is een must-try voor avontuurlijke eters. Probeer het bijvoorbeeld bij The Last Drop Tavern op de Grassmarket.
  2. Fish and chips: Een Britse klassieker die niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Edinburgh. The Tailend Fish and Chips op Leith Walk is een van de beste plekken om dit gerecht te proeven.
  3. Cullen skink: Deze romige soep van gerookte schelvis en aardappelen is een andere Schotse favoriet. Probeer het bij The Café Royal Circle Bar, een historische pub uit 1863.
  4. Whisky: Schotland is de thuisbasis van whisky en een bezoek aan Edinburgh is niet compleet zonder een whisky-proeverij. The Scotch Whisky Experience op de Royal Mile is een geweldige plek om meer te leren over deze geliefde drank.
  5. Afternoon tea: Geniet van een traditionele afternoon tea met scones, sandwiches en gebakjes bij The Dome, een prachtig gebouw in het stadscentrum.

Cultuur

Edinburgh heeft een rijke geschiedenis en cultuur die overal in de stad te vinden is. Hier zijn een paar aanbevelingen voor culturele en historische locaties die je niet mag missen:

  • Palace of Holyroodhouse: Dit koninklijke paleis is de officiële residentie van de Britse monarch in Schotland en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land. Verken de prachtige kamers en de koninklijke tuinen.
  • The Scott Monument: Dit indrukwekkende monument is gewijd aan de Schotse schrijver Sir Walter Scott en biedt een prachtig uitzicht over de stad vanaf de top.
  • Scottish National Gallery: Dit kunstmuseum is een van de beste in Schotland en heeft een uitgebreide collectie van Schotse en internationale kunstwerken.
  • The Edinburgh Festival Fringe: Elk jaar in augustus vindt het grootste kunstfestival ter wereld plaats in Edinburgh. Dit is een geweldige gelegenheid om te genieten van toneelstukken, comedyshows, muziekoptredens en nog veel meer.
  • The Real Mary King’s Close: Deze ondergrondse straten bieden niet alleen een duistere geschiedenis, maar ook een inkijkje in het dagelijks leven in de 17e eeuw.

Winkelen

Als je van winkelen houdt, zul je je zeker vermaken in Edinburgh. Hier zijn een paar suggesties voor de beste winkelstraten en markten in de stad:

  • Princes Street: Deze populaire winkelstraat heeft een mix van grote warenhuizen en bekende merken, evenals prachtige uitzichten op Edinburgh Castle.
  • Grassmarket: Deze historische straat is nu de thuisbasis van unieke boetiekjes en vintage winkels. Perfect voor unieke vondsten.
  • Stockbridge Market: Elke zondag vindt deze levendige markt plaats met lokale ambachten, verse producten en heerlijk eten.
  • The Royal Mile: Hier vind je talloze souvenirwinkels en winkels met Schotse producten, zoals kilts, whisky en Schotse lekkernijen.
  • Princes Mall: Voor een overdekt winkelcentrum met meer dan 50 winkels en restaurants, kun je naar Princes Mall gaan, gelegen aan Princes Street.

Uitgaan

Edinburgh heeft een bruisend nachtleven met talloze bars, pubs en clubs. Hier zijn een paar aanbevelingen voor een avondje uit:

  • The Jazz Bar: Deze intieme bar is de perfecte plek om te genieten van live jazzmuziek en een ontspannen sfeer.
  • The Standing Order: Deze prachtige Wetherspoon-pub is gevestigd in een voormalig bankgebouw en biedt een breed scala aan bieren en gerechten tegen redelijke prijzen.
  • The Liquid Room: Voor een geweldige nacht uit, bezoek je deze populaire club met verschillende zalen voor verschillende muziekstijlen.
  • The Dome: Deze prachtige bar en restaurant is een must-visit voor een chique avondje uit in Edinburgh.
  • The Halfway House: Deze kleine, gezellige pub is perfect voor een pint bier en een goed gesprek met vrienden.

Praktische tips

Voordat je op reis gaat naar Edinburgh, zijn hier nog een paar praktische tips die je kunnen helpen tijdens je verblijf:

  • Zorg ervoor dat je altijd een kaart bij je hebt, vooral als je van plan bent om te wandelen. De straten van Edinburgh kunnen behoorlijk verwarrend zijn.
  • Let altijd op je persoonlijke bezittingen, vooral in drukke toeristische gebieden.
  • Hoewel de officiële valuta in Schotland het Britse pond is, kun je in de meeste plaatsen ook euro’s gebruiken.